Cu toate că a avut rezultate foarte bune la școală, pentru Maria Cristina Giubelan rezultatul la Evaluarea Națională a fost o surpriză.
„Am primit foarte multe mesaje de încurajare. A fost o surpriză. Sincer, nu mă așteptam. Aleg în continuare un liceu cu rezultate foarte bune, secția de mate-info mi se pare cea mai bună din oraș. Am avut media 9,79, pe clasele V-VIII, nu am fost chiar de 10. Am muncit din greu pe parcursul acestui an, însă aceste rezultate nu ar fi fost posibile fără îndrumarea profesorilor din Școala Gimnazială Constantin Săvoiu, care ne-au pregătit zi de zi pentru acest examen important din viața noastră. Interesul profesorilor pentru a ne ajuta să înțelegem cât mai bine materiile a fost constant”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Maria Cristina Giubelan.
Adolescenta în vârstă de 15 ani intenționează să își continue studiile liceale la Târgu-Jiu, după care vrea să se înscrie la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Maria promite, însă, că va reveni în orașul natal ca să lucreze ca stomatolog.
„În continuare voi merge la Liceul Tudor Vladimirescu, la profilul mate-info, după aceea voi merge la Medicină, în București, aleg secția stomatologie. Îmi place să ajut oamenii. Vreau să lucrez la Târgu-Jiu, să îmi deschid un cabinet aici. Acasă este unde sunt prietenii, familia, mă susțin mereu, îi am aproape și nu cred că aș putea să renunț la toate astea doar pentru niște bani, mai mulți, în orice altă țară. Rămân să studiez și să lucrez în România. Sora mea va fi stomatolog, acum termină facultatea și de la ea am preluat această idee”, a afirmat Maria Cristina Giubelan.
În total, nouă din cei 2.878 de elevi din județul Gorj care au susținut Evaluarea Națională în acest an au obținut media 10. Cei mai mulți au absolvit Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, însă pe aceeași listă se află și o elevă din mediul rural, absolventă a Școlii Gimnaziale „Ion Vâlceanu”, din comuna Dragotești.
„M-am pregătit destul de mult, tot anul mi l-am dedicat acestui examen. Vreau să mă înscriu la Colegiul Național Tudor Vladimirescu. Chiar nu mă așteptam să iau 10 pe linie. Am fost surprinsă și eu. Cred că și ceilalți, profesorii. Nu ne așteptam. Da, am fost un copil bun întotdeauna, dar 10 pe linie chiar nu credeam. Nu știu cum sunt alte școli din mediul rural, dar profesorii mei s-au dedicat trup și suflet nouă. Nu a fost un motiv că am stat la țară. Suntem o familie care gândește diferit și părinții mereu ne-au susținut, indiferent de alegerile noastre”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Roxana Francisca Pasăre, absolventă a Școlii Gimnaziale „Ion Vâlceanu” din comuna Dragotești.
Eșecul înregistrat la înscrierile pentru liceele militare au determinat-o pe tânăra de 15 ani să ia decizia de a pleca din România, după finalizarea studiilor.
„După liceu merg la facultate la București, în domeniul IT. Nu voi rămâne în România. Chiar nu îmi doresc să rămân aici. Vreau să plec în străinătate. De mică îmi doresc asta. De curând am avut parte de un eșec, măcar celălalt vis să îl îndeplinesc. Mi-am dorit foarte mult să dau la unul dintre colegiile militare dar, din păcate, am picat la proba sportivă, ceea ce m-a eliminat, mi-a luat șansa de a mai candida. Rezultatul de la Evaluare m-a ajutat foarte mult, m-a făcut să mă ambiționez”, a mai declarat Roxana Francisca Pasăre.
Procentul de promovabilitate în Gorj, la Evaluarea Națională 2017, înainte de soluționarea contestațiilor, este 75,64 %.
O altă elevă care a obținut 10 pe linie la Evaluarea Națională în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Capitală, spune că a învățat pe parcursul tuturor anilor de școală pentru a putea ajunge la acest rezultat și că vrea să continue școlarizarea tot la acest liceu.
Bianca Toderiuc, elevă la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, spune că pentru ea media 10 la evaluarea națională a venit după o muncă constantă în toți cei patru ani de școală și că a început să se pregătească pentru acest examen încă din clasa a cincea. Sunt mulți copii care învață pe ultima sută de metri, respectiv în clasa a 8-a, crede Bianca, însă nu este și cazul ei. Vrea să facă medicină mai departe.
„Am lucrat mai mult la matematică pentru că aveam siguranța că dacă lucrez, iau garantat o notă mare. Și la română am lucrat mult, dar nu credeam că o să iau 10 pentru că știam că e un examen subiectiv și îți trebuie noroc ca să iei 10, să nu greșești nimic. Mă avantajează și media V-VIII, dar cred că nu ar trebui să mai conteze media din gimnaziu deoarece sunt unii copii care se pregătesc doar pe română și matematică doar ca să reușească. Aș vrea să rămân tot la Gheorghe Lazăr și mă gândeam să dau la profilul științe ale naturii. Dar cred că rămân la profilul acesta pentru că aș vrea să dau la medicină și aici fac materiile de care am nevoie, biologie și chimie. (…) Contează foarte mult echilibrul emoțional pentru că din cauza stresului poți greși la lucruri ușoare. În clasele I-IV îmi plăcea să mă duc la înot și la călărie, dar din clasa a V-a am întrerupt activitățile extrașcolare, dar de la anul aș relua înotul și aș vrea să fac cursuri de teatru. În timpul liber ascult muzică și mă uit la filme”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Bianca Toderiuc, elevă la Colegiul Național Gheorghe Lazăr.
Colega ei, Eva Chiriac, a luat de asemena 10 la evaluarea națională. La fel, s-a pregătit din timp pentru examen și a obținut rezultatul dorit. Tot la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București vrea să continue.
„M-am pregătit din clasa a cincea, dar în clasa a opta a fost cel mai greu. S-au amplificat și temele, meditațiile și stresul mai ales. Chiar am muncit mult, mai ales la mate, dar la română mi s-a părut mai dificil. Părinții meu au fost foarte fericiți pentru mine, dar au încercat și să mă facă să înțeleg că nu contează atât de mult notele. Vreau să rămân tot la Lazăr și voi fi colegă cu Bianca încă patru ani pentru că și eu tot la științele naturii o să mă înscriu. În timpul liber, îmi place să stau cu prietenii, să ascult muzică și îmi place foarte tare să citesc. În vacanța asta m-am hotărât să mă odihnesc, vreau să iau o pauză de la tot ce înseamnă teme și învățat, să mă deconectez ca de la anul să încep cu forțe proaspete pentru că îmi propun chiar să învăț în liceu”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Eva Chiriac, și ea elevă la Colegiul Național Gheorghe Lazăr.
Ministerul Educației a publicat, luni, rezultatele la Evaluarea Națională, înainte de contestații, de unde a reieșit că 76,9% dintre candidați au promovat acest examen, rezultatul fiind cu aproximativ două procente mai mare decât anul precedent, când rata de promovabilitate a fost de 75%. Dintre aceștia, 467 de candidați au încheiat examenul cu media generală maximă (10), număr aproape dublu față de 2016 (241).